Verici (Donör) Ameliyatı
Prof. Dr. Onur Yaprak
- Anasayfa
- Verici (Donör) Ameliyatı
Merhabalar, ben Profesör Doktor Onur Yaprak. Medipol Üniversitesi Medipol Mega Hastanesi’nde Karaciğer Nakli Merkezi direktörüyüm.
Yaklaşık 20 yıllık karaciğer cerrahisi uzmanı olarak 1000’in üzerinde karaciğer nakli gerçekleştirdim ve birçok hastamın sağlığına kavuşmasına yardımcı oldum.
Web sitemde yılların getirdiği deneyim ile karaciğer naklinin gerek alıcı, gerek donör (verici) açısından tüm merak edilenleri yer verdiğim yazılarım, video anlatımlarım, gazete haberlerim ve katıldığım tv programlarına ait yayınların sizlere yardımcı olacağını umuyorum.
Nakil için gerekli karaciğer nerden bulunur?
Karaciğer nakli olacak hasta için karaciğer 2 yoldan temin edilir.
-Kadavra bağışı: Hastanelerin yoğun bakımlarında beyin ölümü tanısı almış olan hastaların yakınlarının organlarını bağışlaması durumunda, ameliyathanede steril şartlar altında organların alınması işlemidir. Ülkemizde maalesef organ bağışı anlamında yeterli farkındalık olmadığı için yaklaşık 2500 hasta bekleme listesinde karaciğer beklemektedir.
-Canlı verici
Karaciğer vericisi (donörü) nasıl belirlenir.
Canlı verici (donör) olabilmek için gerekli şartlar şunlardır;
- 18 ile 60 yaş arasında olmak
- Herhangi bir sağlık sorunu, bulaşıcı hastalığı vs olmamak, ruhen bedenen sağlıklı olmak
- Karaciğerin yağlı olmaması
- 4.dereceye kadar akraba olmak ( daha uzak akraba yada tanıdıksa etik kurul kararı gerekir)
- Kan grubu alıcı ile aynı olmak yada sıfır kan grubu olmak (Alıcı AB ise herhangi bir grup donör olabilir)
- Tomografide veren kişinin kendisine en az %30 karaciğer kalacak bir anatomiye sahip olmak
- Tomografide alıcıya yeterli gelebilecek karaciğer büyüklüğüne sahip olmak
- MR da safra yolları anatomisi verici olmaya uygun olmak
şuanda çevrimiçi
Verici ameliyatı nedir? Nasıl yapılır? Ameliyat izi nasıl olur? Kaç saat sürer?
Karaciğer verici ameliyatı nakil için gerekli karaciğer parçasının hastaya nakil edilmek için çıkarıldığı ameliyattır. Karaciğer vücudun kendini yenileyebilen tek solid organıdır. Karaciğer dışında kendini yenileyebilen diğer vücut organları deri ve bağırsak mukozasıdır. Karaciğerin kendisini yenileyebilme özelliği canlı vericiden karaciğer nakillerinin uygulanmasını sağlamıştır.
Erişkin hastaya nakil için karaciğer verici ameliyatında karaciğerin sağı yada solu alınır. Nakil edilecek hasta çocuk ise karaciğerin sol tarafının da yarısı kadar bir parça alınır. Karaciğere kan arter (atar damar), ve portal ven( bağırsak ve dalak toplar damarlarının birleşmesi ile oluşur) yolu ile girer, hepatik ven yani yani karaciğer topar damarı yolu ile çıkar. Karaciğerin sağına ve soluna birer adet arter ve portal ven girişi olması, sağ ve solun safra kanallarının ayrı ayrı çıkıyor olması ve sağ ve solun toplar damarlarını da ayrı ayrı kalbe dönüş yollarının olması nedeni ile karaciğerin sağı yada solu teknik olarak alınabilir. Ameliyatta safra kesesi çıkarıldıktan sonra CUSA isimli özel bir alet yardımı ile karaciğer sağ ve sola ayrılır. Sonra safra yolunun nerden kesileceği ameliyat esnasında safra yollarının röntgeni çekilerek belirlenir. Ardından damarlara klempler konularak sağı veya solu çıkartılır. Ülkemizde %90 oranında sağ taraf alınmaktadır. Bunun nedeni karaciğerin sağının daha büyük ağırlığa sahip olması ve hastaya yetecek miktarı daha rahat sağlamasıdır.
Karaciğer verici ameliyatları dünya geneli ve ülkemizin aksine J kesi ile değil tarafımca median kesi (göbek üstü düz bir 15 -16 cm kesiden) yapılmaktadır. Bu şekilde hem iyileşme süresi, işe dönüş süresi ve ağrı daha az olmakta hem de daha estetik iz kalmaktadır.
Karaciğer verici ameliyatının ortalama 3-4 saat kadar cerrahi aşaması sürmekle beraber hastanın uyutulması ve uyandırılması ilave edildiğinde 4-5 saati bulmaktadır.
Karaciğer verici ameliyatı riskleri ve ameliyat sonrası
Karaciğer verici ameliyatı için donör seçimi son derece titiz yapılmakta en ufak bir risk görülen donör elenmektedir. Bu yüzden ameliyatın riski son derece düşük olmakla beraber 4-5 saat süren majör her cerrahide olduğu gibi verici ameliyatında da %0.5 oranında (yüzde 1’in altında ölüm riski) mevcuttur. Bunun dışında ameliyat sonrası %2-3 hastada kanama, safra kaçağı, akciğer zarında sıvı toplanması, emboli, gibi sorunlar gelişebilmekte bu sorunlar hayati risk taşımamakla beraber yatış süresini birkaç gün uzatabilmektedir. Ameliyatta hastalara 1 adet diren konulur. Bu diren 3-5. günlerde çekilir. Donörler ameliyatın ilk gecesini yoğun bakımda geçirirler. Ertesi gün servise özel odaya alınır ve ağızdan beslenmeye başlanır. Donörlerin ağrı yakınması kesinin küçük olması nedeni ile çok fazla olmaz. Donörlerin en çok muzdarip olduğu konu %50 donörde görülen koku hassasiyetidir. Bu durum olduğunda 3 gün kadar yemek kokusundan oluşan bulantı hissi sürmekte sonra kendiliğinden geçmektedir. Özetle %97-98 oranında hasta 1 hafta içinde %99.5 oranında sorunsuz taburcu edilir. Ameliyat sonrası hastalar 1 hafta evde ıstırahat ettikten sonra kontrole gelir.
1 Hafta sonra yapılan kan tahlilleri ve ultrasonografi kontrolü sonrası donörlerimiz normal hayatlarına dönmeye başlamakta, masa başı işi olanlara ilk 1 ay içinde isterlerse işe başlayabilecekleri belirtilmektedir.
Karaciğer veren kişi kaç yıl yaşar.
Karaciğer veren kişilerin %99.5’i normal bir hayat sürer..
Karaciğer Nakli
Donör Yorumları
Anneme karaciğer nakli olması gerektiğini öğrendikten sonra, Onur hocam ile tanıştık. Bilgisi, tecrübesi, güven veren yaklaşımı ile tanıştığımız ilk gün karar verdik ve iyi ki o kararı Onur hoca da aldık. Anne-ogul hastanede geçirdiğimiz süre içerisinde mükemmel ekibi ile aile gibi olduk. Annem alıcı ben ise donördüm. Eğer organ nakli doktorunuz Onur hoca ise ya da olacaksa gerçekten şanslısınız.. sabır gerektiren bu süreçte emek çok büyük.. iyi ki sizi tanıdık hocam sonsuz teşekkürler.
Caner Kilickan
Donör
Saygıdeğer hocam Onur yaprak beye gelmeden önce babam için gitmediğimiz hastane kalmamıştı...İZMİR,BURSA en iyi Dr.hocalarimiza gittik ama malesef hepsi aynı şeyi söyledi ve hiç abartmıyorum emin olunuz ki hepsi (CANLI DONÖR OLMAZ) kadavraya isim yazdırın denildi...son olarak İSTANBUL dedik ve Onur yaprak hocamı bulduk iyi ki bukadar ilgili sevgi dolu hastaları için elinden geleni yapan bi Dr.ile yolumuz kesişti...ekibine ayrıca teşekkür ediyorum herkes birbiriden kıymetli..ben taburcu oldum sıra babamda Sihirli ellerinize sağlık hocam İyi ki varsınız
ilknur Gezer
Donör
Öncelikle merhaba 16 ekim sabahı ameliyata girdik. Ameliyat öncesinde psikolojik olarak korkularım vardı ama bizimle yapılan konuşmalar sonrasında baya bir rahatlamıştım hatırlıyorum. Ameliyat izimle alakalı olarak bir gece öncesinde zaten nasıl bir iz kalacağı ile ilgili bilgi veriliyor ama ona rağmen en büyük endişelerimden biri o konuydu. Fakat şuan bu konuyla alakalı hiç bir rahatsızlığım yok düşündüğümden çok ama çok daha memnun kaldım.. dediğim gibi verici olurken ameliyat sonrası için korkularım ve tereddütlerim vardı ama sonrasında ki ilgi ve iyileşme sürecinde ki yardımlar her şeyi çok kolaylaştırdı. Şu an ki duygu ve düşünceme gelecek olursak bunu her zaman her ortamda söylüyorum iyi ki sizinle tanıştık iyi ki medipol hastanesindeki harika doktorlar bu süreci yönetti gerçekten her şey için bir kez daha hem sizlere hem de hocalarımıza çok çok teşekkür ederiz..
Cenk Alver
Donör
7 Eylül 2021 yılında ameliyat oldum. Babam için karaciğer donörüydüm. Verici olurken tabiki hiç düşünmeden bir insanın hayatını kurtarma( hele de babanızsa ) derdine düşüyorsunuz. Kendi canınız o an önemli olmuyor. Yeter ki O iyi olsun gözünüzün önünde çektiği acılarından bir an önce kurtulsun istiyorsunuz. Şuan iyi ki böyle bir karar verip babama karaciğerimi vermişim diyorum. Onun iyi olduğunu görmek beni mutlu ediyor, şükrediyorum…
Ece Merve Demir
Donör
3 sene önce pandemi dönemindeyken Onur yaprak hocamızın titizlikle gerçekleştirmiş olduğu operasyondan çok memnunum . Ve babama karaciğer verebilmenin mutluluğu her zaman içimde Babam yeniden hayat buldu bunu yaşayarak görüyoruz Medipol mega organ nakil bölümünden Allah razı olsun Sizleri seviyoruz
Servet Güney
Donör
Ben Kübra Çağlı, babamın karaciğer hastalığı sebebiyle karaciğer nakli donörü oldum. 17.10.2022 tarihinde Prof. Dr. Onur Yaprak hocam donör ameliyatımı gerçekleştirdi. Her insanda olacağı gibi benimde ameliyat öncesinde endişelerim vardı; iz kalacak mı, eskisi gibi olacak mıyım, çok zorlanacak mıyım gibi sorularım oldu ama Onur hocamın desteğiyle ameliyata hazır oldum. Estetik dikişle dikildiği için pek izim kalmadı ince kırmızı çizgi şeklinde izim var zamanla daha da azalacağını düşünüyorum. Ameliyat öncesi ve sonrasındaki süreçte de destek oldukları için Onur hocama ve Şenay Kılıç hanıma teşekkürü borç bilirim. Neredeyse ameliyatımın üzerinden bir yıl geçti, şu an sağlık sorunu ve iz kalma konusunda da problemim kalmadı şükür. İlgilerinden dolayı Prof. Dr. Onur Yaprak hocama ve ekibine çok teşekkür ederim.
Kübra Çağlı
Donör
09.01.2023 tarihinde Medipol Mega Hastanesinde canlı donör (verici) olarak ameliyat oldum. Ameliyat izim gün geçtikçe düzelmeye başladı Tam bir yıl dolduğunda daha iyi olacağına inanıyorum. Canlı donör olarak ameliyata girmeden önce düşündüğüm tek şey annemin hayatını kurtarmaktı .Sonuç nasıl olursa olsun olsun benden başka ikinci bir seçenek olmadığı için bu ameliyattan başarılı bir şekilde çıkacağıma eski sağlığıma kavuşacağıma inancım yoktu. Çok şükür şu anda sağlığım gayet iyi. Normal yaşantıma üç ayın sonunda döndüm. Şuan geriye dönüp baktığımda iyi ki ameliyat olmuşum .Annemin hayatına dokunmuşum diyorum. Annemin de inşallah daha iyi olacağına inanıyorum. Canlı donör olmak için çok düşünmeye gerek yok, bence doktorumuz sayesinde bu durum güzellikle atlatıldı. Her şey için teşekkür ederim
Burcu Keskin
Donör
şuanda çevrimiçi
Makalenin Yazarı:Prof. Dr. Onur Yaprak
© Copyright 2023 | Web Tasarım Arsol Dijital.
BANA ULAŞIN
şuanda çevrimiçi
Karaciğer nakli, karaciğer, safra yolları ve pankreas kanser cerrahisi operasyonları kapsamındaki tedavilerim ile ilgili olarak daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.